Francuska marka specijalizovana za proizvodnju farmerica Bonobo džins, filijala grupacije Bomanoar poznato po svojim ekološkim angažmanima, lansirala je ograničenu kolekciju farmerica Ribrt (Rebirth) od recikliranog teksasa i poliestara dobijenog preradom upotrebljenih plastičnih flaša.

Farmerice se mogu kupiti u svih 390 prodavnica kompanije.
Tim pronalazača je radio dve godine na novoj vrsti recikliranog teksas platna, prenosi list Figaro.

Ograničena serija kolekcije Ribrt ima četiri modela farmerica i dva modela jakni od materijala u čijem sastavu je 25 odsto recikliranog teksas platna, 25 odsto recikliranog poliestera i 50 odsto od novog tekstila.

Farmerice Ribrt koštaju oko 69 evra.

– Tehnički izazovi su brojni, počev od prikupljanja tkanina koje su dovoljno očuvane i kvalitetne da bi bile pogodne za reciklažu. Zato je kolekcija Ribrt plod kolektivnog rada u saradnji sa našim dragocenim partnerima pre svega sa Releom, francuskim liderom za prikupljanje stare garderobe i preradu teksa – objasnio je direktor marke Bonobo Džins Gzavijer Pridom.

Bonobo je poznat po svom ekološkom opredeljenju.

Švedska kompanija H&M u septembru je takođe lansira novu ekološku kolekciju Klouz d Lup (Close the Loop) napravljenu od recikliranog pamuka.